Aflossingsvrije hypotheek
geen paniek, maar vraag wel advies

Tot 01 januari 2013 was het heel gebruikelijk om een aflossingsvrije hypotheek af te sluiten. Soms voor een deel van de hypotheek, soms de gehele hypotheek, maar vrijwel iedere huizenbezitter met een hypotheek heeft er mee te maken.

De reden dat mensen een aflossingsvrije hypotheek namen is natuurlijk de lage maandlast (alleen rente) en het fiscale voordeel van deze te betalen rente.

Natuurlijk weten we dat elke euro die wordt geleend een keer terug moet keren in de kluis van de geldverstrekker. Maar, dit duurt dan nog 30 jaar. En hoeveel zullen de huizenprijzen stijgen binnen deze periode? Hoe hoog zal de lening gevoelsmatig na deze periode nog zijn door geldontwaarding (inflatie)?

Allemaal aannames waarvan de uitkomst allerminst zeker is. Het is daarom goed uw aflossingsvrije hypotheek eens onder de loep te nemen. Uiteindelijk komt er een moment dat u moet aflossen. Wellicht kan door rentemiddeling of afkoop van de rente de maandlast stevig omlaag. Het verschil kunt u dan vervolgens opzij leggen (lees: sparen!). Met het bij elkaar gespaarde bedrag,  wat in bijvoorbeeld 20 jaar best behoorlijk kan worden, kunt u dan mooi een (groot) deel van de aflossingsvrije hypotheek aflossen. Dit biedt u dan direct maandlast voordeel, wat u goed van pas komt omdat de pensioengerechtigde leeftijd nadert of zelfs al is bereikt. Naast dit maandlastvoordeel wordt ook de druk op de ketel wat minder. Geldverstrekkers zullen eerder bereid zijn om de aflossingsvrije hypotheek te herfinancieren als de verhouding lening versus marktwaarde lager is.

Hoe eerder u start, hoe beter uw 'reparatie' kansen.

Sparen levert niets op, hoor ik u zeggen. Dat valt wel mee. De Eigen Huis Spaarrekening van RegioBank, speciaal opgezet voor spaargeld bestemd voor hypotheek en/of eigen woning, biedt zelfs nu nog een rente van 0,35%.

En vindt u deze rente nog te laag dan is misschien beleggen iets voor u. Onze collega's van vermogensbeheer hebben hiervoor een mooi initiatief opgezet; toekomstbeleggen. Kijk maar eens op www.toekomstbeleggen.nl

Of u iets doet en hoe u dit doet is geheel aan u. Maar een goede planning en inzicht voorkomt verrassingen, dus, kom in actie!

Download hier onze brochure met de diverse oplossingsmogelijkheden !